Velika ispovijed

Tri generacije žena – od četrdeset do devedeset godina – i tri za autoricu geografski važne sredine – Slavonija, Dalmacija i Zagreb – vremenske su i prostorne odrednice Velike ispovijedi, druge knjige Jasminke Frlete-Botice, u kojoj joj sjajno polazi za rukom ispisati začudan presjek najrazličitijih, svih odreda fascinantnih, a iskrenih i stvarnih života. Vremenski i prostorni okviri snažno se isprepliću u slagalicu života, smrti, ideala, očekivanja, razočaranja, nade i borbe žena u pretežno patrijarhalnim, promjenama nesklonim sredinama, kompleksnim obiteljskim vezama i različitim sustavima vrijednosti.


Na pitanja kako se život mijenjao, kako se žene kroz generacije nose s ustaljenim normama, tko ih je promijenio, odakle crpe snagu da se nose s prošlošću, ali i svakodnevnim preprekama što ih život donosi, autorica nudi odgovore skrivene u 26 potresnih, začuđujućih, ali i blagih, duhovitih, pozitivnih priča čija snaga leži upravo u njihovoj autohtonosti, u iskrenom ispovijedanju stvarnih žena: naših prijateljica, sestara, majki i baka.


Na putu u središte sebe i u potrazi za odgovorima, Jasminka Frleta-Botica razgovara s trideset i trima ženama iz različitih gradova i sela u Hrvatskoj u želji da složi osobni mozaik; satkan od života samoga, od uspomena, sjećanja i emocija. Njezine joj sugovornice i suputnice u tome uvelike pomažu – s punim se povjerenjem predaju, otvaraju te prepričavaju svoje živote – nevjerojatne priče žena koje su ujedno bolne i utješne, snažne i meke, tragične i humorom obojene. Premda naoko obične osobe o kojima se nikada nije pisalo, sve su te žene dio hrvatske povijesti, jer su se tiho, a ustrajno borile, jer su nesebično utrle put budućim naraštajima i stoga su u punom smislu riječi junakinje, ne samo knjige Velika ispovijed već i junakinje stvarnih života, borbe za žensku ravnopravnost i mjesto u društvu.


Frleta-Botica svoju je prozu pisala strpljivo, s mnogo empatije i razumijevanja, te zadržavala svoj glas do samoga kraja, pruživši na taj način priliku za ispovijed onima koje ju dosad možda nisu ni imale. Na koncu i sama progovara i dijeli svoju priču, onu koja ju je, naposljetku, i navela da promišlja, prisjeća se, istražuje, slaže, pa ispiše ovu zbirku prepunu istinskog života, onakvog kakav jest – i dobar i gorak.


Gratis Recenzije Naruči

Podaci o knjizi:

  • Nakladnik: Jasminka Frleta-Botica
  • Format: 16,5x23,5 cm
  • Broj stranica: 408
  • Uvez: šivano, broširano, bigane klapne omota
  • Godina izdanja: 2016
  • ISBN: 978-90-825883-0-9
  • Cijena: 129,00 kn / 17,50 Euro
Kontaktiraj autora